Zdraví a vitalita: Poměr Omega-3 a Omega-6 v těle je nerovnovážný!

Před 50 lety – na popud oficiálních informací o škodlivosti nasyceného tuku a cholesterolu, zkoumali dva dánští epidemiologové, jak je možné, že grónští Inuité mají paradoxně nejnižší výskyt infarktů a srdečně-cévních onemocnění i přesto, že jejich strava se stávala z ohromného příjmu tuku pocházejícího převážně z velrybího a tuleního masa. Na zodpovězení této otázky si zaletěli do Grónska a odebrali vzorky krve 130 Inuitům. Po následném zkoumání objevili v jejich krvi chemikálie, dnes dobře známé pod zkratkou Omega 3. Společně s Omega 6 mastnými kyselinami tvoří součást našich fosfolipidových buněčných membrán a jsou zodpovědné za buněčné dýchání, metabolizaci důležitých aminokyselin, podílejí se na tvorbě energie a regulaci mnoha metabolických (včetně hormonálních) procesů prostřednictvím tvorby hormonům podobných látek zvaných prostaglandiny, které v našem těle mohou působit buď v tzv. zánětlivé či protizánětlivá.

Omega6 velký nepřítel

Ve stravě se s Omega 6 mastnými kyselinami setkáváme nejčastěji v podobě kyseliny linolové, která následně podílí na tzv. zánětlivém procesu zodpovědné za okamžitou aktivaci našeho imunitního systému či mobilizaci a dopravení cholesterolu do buněčných membrán pro tvorbu steroidních hormonů. Za nejběžnější zdroj Omega 6, resp. kyseliny linolové ve stravě můžeme považovat především nezdravé rostlinné oleje (sójový, kukuřičný, slunečnicový) či dokonce margaríny. Naproti tomu protizánětlivé , syntetizované především z mastných kyselin EPA (kyselina eikosapentaenová) a DHA (kyselina dokosahexaenová) přítomných na buněčných membránách se starají o tlumení akutních zánětů, regulují bolest, srážení krve a podílejí se na správné funkci oční sítnice, nervové soustavy či mnoha dalších procesech vzhledem k tomu, že jsou součástí každé buňky (včetně mozku či srdce).

Omega 3 v potravinách

Za ty nejbohatší rostlinné zdroje Omega 3 můžeme považovat chia semínka, lněné a konopné semínka, vlašské ořechy a oleje z nich. Mezi ty živočišné pak patří ryby (losos, makrela, tuňák, sleď), ústřice, mořské řasy ale může to být takové kvalitní maso či vejce. U rostlinných zdrojů Omega 3 představuje u většiny populace (evolučně) adaptované na živočišnou stravu problém omezená enzymatická výbava pro konverzi kyseliny alfalinolenové (ALA) na živočišné EPA a DHA, která se může v naší populaci pohybovat jen kolem 5 %. Než samotný zvýšený příjem Omega 3 mastných kyselin je z dlouhodobého hlediska důležitý právě jejich poměr s Omega 6, resp. poměr mezi zánětlivými a protizánětlivými látkami v těl, který by měl v ideálním případě představovat 1:1 – 1:5 maximálně 3:1. Dnes z konvenční stravy nemožné.

Kvalita musí vítězit nad penězi

Neštěstím však je, že většina kupujících (často ani prodávajících) nemají ani ponětí o původu, kvalitě, formě či dalších parametrech dané suroviny. Nikdo to totiž ani nepovažuje za nijak důležité. Rozhoduje samozřejmě cena a množství. Výsledkem tak je obrovské množství „zkažených“ (vysoká hodnota peroxidace, anisidínu, TOTOX, atd.) či jinak nevyhovujících produktů na trhu. Nejčastěji se s těmito doplňky setkáme ve formě:-rybího oleje – pozor na ty složené hlavně z kyseliny alfa-linolové (ALA), která ani zdaleka nemá takový biologický potenciál jako formy EPA a DHA-oleje z tresčích jater (cod liver oil) -kromě aktivních Omega 3.

Tyto mastné kyseliny by v žádném případě neměly být zahřívány na teploty vyšší než 27 ° C (!), používané při vaření nebo zpracování, skladovány na světelných místech nebo dlouhodobě vystaveny vzduchu. Takto zkažené oleje jsou totiž charakterizovány volnými radikály. Jsou extrémně chemicky reaktivní, v těle způsobují nekontrolované chemické reakce, útočí na buněčné membrány a červené krvinky, způsobují škodu v DNA/RNA vláknech, která může vyvolat mutace v tkáních (nádory), cévách (nahromadění povlaku a chronické záněty) a kůži (vrásky a stárnutí).V případě Omega 3 je to tedy buď anebo. Buď přijmete látky vysoké hodnoty, nebo potenciálně škodlivý toxin. Zde více bude platit, že kvalita je na první místě!! Osobně jsem vyzkoušel desítky omega3 a měly opačný efekt, než aby pomáhaly.

Moje osobní zkušenost

Po jezení ryb 5x týdně a brání klasických omeg 3 jsem měl i tak vysoký poměr omega 6 : omega 3 a můj zánět nemizel. Po braní kvalitních omeg na trhu s nízkým totoxem a přírodním zpracováním se mé tělo začalo léčit během několika měsíců. Omega 3 bychom měli brát celý život, protože zdraví máme jen jedno a to se nám potom promítne do ostatních aktivit a činností v životě včetně svádění a seznamování s ženami!! Objednávej tu největší kvalitu, kterou jsem objevil – zde klikni.


Vždy je dobré své zdravotní neduhy řešit s lékařem a tudíž se distancuji jako osoba za rozhodnutí klienta, jak se svým zdravím bude nakládat.


Zásady ochrany osobních údajů
Obchodní podmínky